De Kamado BBQ

De werkwijze van een dergelijke BBQ is gebaseerd op het principe van de 3000 jaar oude ‘Kamado’, een soort klei-oven. Dit principe is naderhand in barbecue-land Amerika verbeterd en aangepast aan deze tijd. De meeste kamado’s zijn gemaakt van onverwoestbaar keramiek dat bestand is tegen hoge (400 graden) en lage temperaturen. Een kamado biedt vele toepassingsmogelijkheden zoals grillen, roken, low & slow en braden van een overheerlijk gerecht.

de kamado

Grillen

Door het hoge deksel van een kamado is deze ook ideaal voor grillen van (grote) stukken vlees of vis. Denk daarbij aan een stuk buikspek of een hele kip.

Roken

Je kunt een kamado zowel verhitten als op een lage temperatuur houden. Dit kan met een gewone BBQ niet. Op lage temperatuur kun je vervolgens rustig een stuk vlees of vis roken, met behulp van rookhout.

Kamado roken

Low & slow

Pulled pork maken, of een rosbief garen? Dat doe je met ‘low & slow’. Je verhit de kamado op relatief lage temperatuur (±100-110 graden) en gaart het vlees daarna langzaam aan geleidelijk gaar.

Braden

Doordat je de kamado volledig af kunt sluiten, werkt deze ook perfect als oven. Zet je gerecht in een aardewerken schaal opdelen je grillrooster, en sluit daarna de deksel. Je zal zien dat je geen verlies van smaak hebt, waardoor je vlees, vis of ander ovengerecht heerlijk zal smaken.

Hoe werkt een kamado?

Je steekt ‘m als volgt aan: houtskool onderin de BBQ, aanmaken met een wokkel, grillrooster erop en dan even geduld. Als de wokkels uit zijn dan kan de deksel gesloten worden. De temperatuur reguleer je door het ventilatierooster boven- en onderin te openen of sluiten.

Ben jij enthousiast geworden en zou je er 1 willen aanschaffen, maar je weet het nog niet zeker, dan is de mogelijk tot huur natuurlijk top. Informeer vrijblijvend naar de mogelijkheden. Neem ook eens een kijkje bij onze set ups en ontdek wat de mogelijkheden zijn.